10 blog terbaik Malaysia.



Tahukah anda bagaimana ranking blog di kira? Syarikat seperti Alexa bekerja mencari data untuk menilai apakah kedudukan blog. Ia di kira dengan jumlah pelawat yang blog itu dapat dan juga jumlah backlink yang blog itu dapat.

"Backlink" maksudnya ada tak blog orang lain yang letak link blog anda dekat blog dia. Ini menunjukkan reputasi blog anda yang mana ada blog lain atau orang lain yang suka pada blog anda. Kerana itulah backlink turut menjadi kriteria memilih kedudukan ranking blog. Search engine ternama seperti Google juga mengambil kira faktor backlink bila menyusun kekdudukan search mereka.

Pelawat + backlink + kualiti isi blog= kedudukan blog ranking tinggi. Itulah formula asasnya mereka meletak kedudukan blog kita.
So jom kita check.

Berikut diumumkan senarai 10 blog top ten dan blogger terbaik di Malaysia. Dalam kurungan ialah ranking seluruh dunia.

1. Anwar Ibrahim (140,077) 1916 backlink
2. chedet.cc-(200,614) 548 back link
3. peliks (201,042) 1353 back link
4. Niamah-Patrick Teoh (488,885) 256 back link
5. kickdefella-(768,572) 267 back link
6. Jeff Ooi-(1,519,551) 945 back link
7. Susan Loone-(2,043,642 ) 448 back link
8. Zawi-LAISI 129 back link
9. Elviza(9,844,318) 123back link
10. husam musa (23,647,429) 261 back link

Kalau anda mahu check kedudukan blog anda sendiri atau blog kawan, sedara atau sesiapa sahaja pun boleh juga. Anda bolehlah pergi check sendiri di alexa.com.

Kini anda tahu kedudukan blog anda? Blog ialah suatu medan tempur yang agak adil. Siapa rajin berblog dengan etika blog yang betul maka ranking dia tingi tak kira pangkat. Tengok jelah si Maria dengan blog peliks dia ramai juga ahli politik dan penulis terkenal yang tewas padahal si maria ni bukan ahli politik terkenal pun.

11 comments:

ema said...

nk tanye..dr mane dpt sumber?
sy nk buat rujukan jgk..

brohai said...

tq atas info yang baik ini.

Anonymous said...

SIAPA NAK URUTAN SPA N MASSAGE DI PENANG SILA DIAL N0 :
ZAKIAH JANDA (012 - 428 7757)

Anonymous said...

SIAPA NAK URUTAN SPA N MASSAGE DI PENANG SILA DIAL N0 :
ZAKIAH JANDA (012 - 428 7757)

Anonymous said...

SIAPA NAK URUTAN SPA N MASSAGE DI PENANG SILA DIAL N0 :
ZAKIAH JANDA (012 - 428 7757)

mochikoland said...

nk jadi agen topup? hanya rm10 yuran pendaftaran..boleh buat utk diri sendiri, keluarga dan rakan2..terima kasih daun keladi..
http://www.mochikoland.blogspot.com/ murah je ni.... jom la... :) kalau rajin pasti untung.. :)

kamil salleh said...

Ini blog/blogger politik, kurang minat, mana yang personal?

kamil salleh said...
This comment has been removed by the author.
hanafi abdullah said...

blog walking..

hanafi abdullah said...

blog walking..

Muhamad anuar Marsib said...

Good Luck BRO... Seo blog ini memang mantap... Banyak ilmu tentang SEO yang perlu saya pelajari di blog ini... TQ.. ;)