Kesan buruk dari melancap



Melancap ialah perbuatan dengan sengaja mengeluarkan air mani dengan menggunakan tangan, iaitu menggoncang atau mengusap zakar sehingga terpancut keluar air mani dan lahir rasa nikmat. Ia dilakukan samada secara bersendirian atau diiringi dengan melihat bahan lucah.

Tidak kira sama ada lelaki atau perempuan, kedua-dua kaum ini boleh terjebak dengan perbuatan melancap. Mereka yang muda remaja ini penuh rasa ingin tahu dan ingin mencuba. Bila dah terjebak, ketagih pula.

Dalam istilah agama, tabiat melancap zakar dikiaskan sebagai "tabiat yang rahasia". Di sini kita cuba lihat apakah kesan buruk melancap dari sudut kesihatan rohani dan jasmani.

Melancap memerlukan tenaga yang banyak. Ia membakar banyak kalori. Namun jika ia dilakukan secara luar biasa contohnya dengan melancap setiap hari, kesan-kesan kesihatan yang tidak bagus akan timbul.

Kajian mendapati orang yang kuat melancap akan menjadi lemah daya tumpuan dan juga menjadi pelupa. Disebabkan banyak masa mereka terbuang dengan melancap, mereka juga akan tersisih dari sudut sosial. Perasaan rendah diri menjadi kebiasaan bagi orang yang biasa melancap. Mereka biasanya suka menyendiri dan juga tidak banyak bercakap. Dalam sesetengah kes, prestasi akademik dan sukan dilihat merosot.

Dengan banyak tenaga terbuang, tubuh mereka memerlukan banyak sumber untuk tubuh berfungsi pada tahap normal, ini akan menyebabkan tubuh dipaksa bekerja lebih masa, jadi orang yang kuat melancap akan senantiasa keletihan dan lesu. Terdapat juga kes di mana wajah mereka kelihatan lebih tua dari usia sebenar mereka. Kesan ini akan dapat dilihat bila umur mereka mula memasuki 30 an. Ini kerana kebiasaannya usia remaja mula melancap ialah sekitar 12 hingga 15 tahun dan dilakukan berterusan sehinggalah umur mencecah 30an.

Pada tahap umur inilah kesan buruk akibat melancap akan dapat dirasai. Dan pada tahap ini sudah terlewat untuk menyesal atau berpatah balik.

Jika mereka berkahwin, mereka akan mendapat simptom air mani terpancut dengan cepat. Ini menjadi masalah kerana pasangan isteri akan merasa tiadak puas. Bahkan ada sesetengah kes, air mani akan terpancut bila saja zakar dimasukkan kedalam faraj dan mereka belum pun berbuat apa apa! Ini menjadi masalah kepada kedua dua pihak lelaki dan perempuan kerana hubungan seks yang normal menjadi sesuatu hal yang sukar.

Jadi bagaimana mahu berhenti dari tabiat ini?

Sebenarnya tabiat ini jika dimulakan akan menjadi suatu ketagihan yang berat sama seperti rokok dan dadah! Ia amat berat untuk ditinggalkan jika sudah terjebak, percayalah. Apa yang perlu ialah permulaan. Bila ia bermula, maka sukarlah hendak berhenti.

Tidak kira sekuat mana pun semangat anda, anda tidak akan mampu untuk berhenti, ia memang suatu ketagihan yang setaraf dengan rokok dan dadah. Bahkan rokok dan dadah, anda perlu keluarkan duit, tapi melancap tidak memerlukan modal besar. Jadi sebenarnya ia lebih merbahaya. Perbandingan scan otak orang ketagihan melancap mendapati corak edaran sel-sel hormon yang sama dengan panagih heroin!

Zaman sekarang pun serba canggih. Bahan lucah ada di mana-mana. Video porno boleh di ekses dengan percuma sahaja di internet. Natijahnya lelaki zaman canggih ini akan menjadi lebih sukar mengawal diri. Kepala atas tak boleh kawal kepala bawah. Akibatnya, kepala atas dengar cakap kepala bawah? Aduh, minta ampun.. Apa nak jadi? Mana kawalan diri?

Inilah sebabnya orang ketagihan melancap tidak gembira walaupun fizikal merasa sedap, kerana mereka tidak mampu mengawal diri. Otak terpaksa patuh arahan tubuh. Terbalik bukan? Jadi mental mereka jadi lemah. Karekter menjadi tidak stabil. Karekter di bentuk oleh pengalaman hidup. Sebab itu mereka suka menyisihkan diri dari masyarakat, kerana rasa rendah diri. Bahkan untuk menjawap panggilan telefon pun malu? Itulah kesan pada mental.

Dugaan zaman ini amatlah berat. Namun begitu, jika anda berusaha dan mahu berhenti, ada juga beberapa kaedah yang boleh dicuba. Kuatkan azam, bulatkan tekad. Tulis azam anda.

Kata bijak pandai, nafsu itu umpama kuda liar. Kita bukan disuruh membunuhnya. Tapi jinakkan dia supaya ia mampu bawa kita. Macam mana nak jinakkan kuda liar? Sukar kan? Tapi ada caranya dan kenalah hadapinya. Lemahkan kuda itu. Sekat sumber logistiknya (bahan lucah dan hiburan). Sekat sumber tenaganya (puasa). Bebankan ia dengan beban (beribadah) bertubi-tubi. Beribadah sehingga letih nak buat maksiat.    

Suasana sekeliling juga penting. Libatkan diri dengan aktiviti yang sihat dan jadi manusia yang positif dan menyumbang kepada masyarakat. Bercampurlah dengan orang soleh dan berilmu. Sibukkan diri dengan program agama atau program ilmu yang bermanfaat. Tidak ada jalan mudah nak menjinakkan kuda liar itu. Nak tak nak itulah caranya. Namun jika istiqomah akan ada hasilnya, Insya Allah. Minta bantuan juga dari tuhan dengan berdoa.

Buat satu log catatan untuk setiap hari yang anda berjaya tidak melancap. Jika anda berjaya berhenti selama 60 hari berterusan, maka besar kemungkinan anda sudah boleh berjaya menakluk dan menjinak si kuda liar itu. Bila kita dah jadi tuan pada kuda itu, jagalah ia. Perasaan bebas dari belenggu hamba kepada nafsu ini sebenarnya sangat hebat dan sangat luarbiasa, percayalah.

Teruskan kehidupan dengan positif walau banyak dugaan. Jangan jadikan dugaan hidup sebagai alasan untuk melakukan perbuatan onani. Fikiran mestilah positif dan lakukan perkara positif selalu. Kejarlah benda penuh makna dalam hidup. Matlamat yang realistik perlu ada. Gunakan masa untuk kejar matlamat itu. Contohnya, mahu simpan duit sebanyak RM 100 ribu. Mahu beri emak RM 10 ribu duit haji. Bina perniagaan sendiri di internet, jadi usahawan terbilang atau ahli sukan terulung, dan banyak lagi matlamat positif yang boleh anda kejar.

Yang pasti hidup anda mestilah ada matlamat dan tidak boleh hidup hayut begitu sahaja tanpa matlamat. Kalau boleh cuba elakkan daripada duduk bersendirian kerana perasaan untuk kembali melakukan perbuatan itu akan menjadi kuat semula. Jauhi dari bahan2 lucah kerana ia akan menjadi candu yang menarik anda kembali melakukan perbuatan itu

Tuhan tidak mencipta hawa nafsu dengan sia-sia. Kita diberikan akal untuk berfikir. Hawa nafsu ini pemandunya ialah hati. Jika hati itu hati yang beriman maka ia akan di pandu ke arah kebaikan. Jika pun ia berdepan dugaan, ia mampu membuat nafsu tunduk.

Akhir sekali ingatlah kat bidalan lama yang amat terkesan ini. "Ikut rasa binasa, ikut hati mati, ikut nafsu lesu." Jadi jangan jadi hamba nafsu. Jadilah tuan punya nafsu yang tahu menggunakan anugerah tuhan pada tempat yang sepatutnya. 

114 comments:

Anonymous said...

terima kasih atas info itu..
harap2 saya boleh berhenti sebelum terlambat..

bert said...

adakah melancap nie akan menyebabkan penyakit keturunan..turun temurun kepada anak.

nessaAndYusof said...

thaxx 4 da info.....

~mawar merah berduri~ a.k.a ~ F33Z said...

info yg bagus..memang tgh cari keburukan melancap since ramai org islam suke melancap zaman sekarang ni..adesss~sy mintak kebenaran nak copy paste letak kat Fb sy... :)

Anonymous said...

terima kasih , saya sedang mencari kesan buruk ini dan saya akan cuba untuk berhenti,tolong doakan untuk saya please

Anonymous said...

Korang semua saye start melancap dari darjah lima hingga tingkatan satu,saye mahu berhenti doakan saya agar tabiat ini dilupakan

Anonymous said...

thanx............
saya mesti berhenti...

MuhammadAizuddinbNorHasnan said...

thanx der...susah nak berhenti ni...
da 3 tahun da saya buat benda ni..susah sgt....doakan saya juge..teringin nak berhenti...nak sangat2 berhenti..

Anonymous said...

kerat je kote korg..baru boleh berhenti melancap.selagi ade kote selagi tu korg nak melancap

Anonymous said...

der.....sye brjaye brhenti sbulan sbab pkir main game ps3 je..dah tak pkir mai kote......xsangke broo....haha(budak kuat smangat)

Anonymous said...

erm...trima ksih jgk ats info trsbut...sy brase sngguh rugim mlakukn prkra nie..ssnguhnya mngundang pdah dri sy...tp,wlau bgaimnepn di arapkn dngan iman di ati dpt mnguatkn dri utk brhnti...aku msti brhnti dripda mlakukn prkra yg tdak baik ini...

Anonymous said...

Aku pun nak berhenti wat kerja yg tk berfaedah ni... kesian pasangan aku nanti.. doakan aku kwn2~

Anonymous said...

sy pn.... nk jgk brhnti... dri pada buat bnda tak elok ni.... doa kn sy ya... maksih info nya...

Anonymous said...

bagus info nie.boleh dibuat pengajaran kpd org yg belum insaf

Anonymous said...

susah la nak berhenti...
i hope can stop it

Anonymous said...

HahA time ampa baca ni dan2 la nak berhenti..pas seminggu sangap balIk oi...ingt snang ka nk bhti melancap...mcam mamat 2 ckap kerat ja kote abes cita haha

Anonymous said...

kalau nk mimpi basah, agak2 berapa lama kene stop melancap?

Anonymous said...

kalu dri umur 14 --> 19....xtrlmbat lg ke?

Anonymous said...

camne nux benti nyh . dh slalU buat ngan awek atOi yaii .. HAHA

Anonymous said...

aku 13 tahun melancap,smpai la skg.. aku hensem,bkn nak riak tpi hakikat..klau kata aku jhat ntah dh brapa ratus anak dara aku rosakkan.. niat nk berenti tu ada,tggu dh kahwin nnti la kot

Anonymous said...

melancap melancap melancap..bilalah benda ni akan tamat.

Anonymous said...

ada yang melancap ta guna tangan . nak taw ta kehkeh

Anonymous said...

Onani mengurangkan fokus.. bahaya tu

seseorg said...

sye pon dah 2 bln lakukan bnde tu,x tau npe lah sronok sgt,ari tu sye ade tgk klau melancap ni haram,klau kat akhirat nanti allah x nak tgk muke mrk yg melancap,dan allah akn brkata "masuklah kmu ke dlm api nerAKA"

Anonymous said...

Wei aku dah melancap sejak darjah 5 masa tu aku x tahu apa itu melancap...aku buat benda tu berterusan sehingga form 2..mcm mane sempat lagi ke berhenti...akutakut la bro....lagipun aku dah cuba mcm2 cara nak berhenti.....

Sir said...
This comment has been removed by the author.
stoped said...

korang ok la.,aku dari darjah 2 hahahhaha!!!aku berhenti dah.,semangat kene kuat.,fikir bende lain selain main.,selalu biar ko busy.,DAN!!!!jangan!!!JANGAN duduk sendirian!!!!!!

stoped said...

korang ok la.,aku dari darjah 2 hahahhaha!!!aku berhenti dah.,semangat kene kuat.,fikir bende lain selain main.,selalu biar ko busy.,DAN!!!!jangan!!!JANGAN duduk sendirian!!!!!!

stoped said...

korang ok la.,aku dari darjah 2 hahahhaha!!!aku berhenti dah.,semangat kene kuat.,fikir bende lain selain main.,selalu biar ko busy.,DAN!!!!jangan!!!JANGAN duduk sendirian!!!!!!

stoped said...

korang ok la.,aku dari darjah 2 hahahhaha!!!aku berhenti dah.,semangat kene kuat.,fikir bende lain selain main.,selalu biar ko busy.,DAN!!!!jangan!!!JANGAN duduk sendirian!!!!!!

stoped said...

semngat kuat!!!!!!

Anonymous said...

tolong ar doakan aku berenti daripada buat keje ni, AKU NAK BERENTI!!!

Anonymous said...

k0rg kna fkirkn psal psangan k0rang..stu lg,jauhkn diri dari tgk vde0 lucah..itu lah pnca utama melancap..

Anonymous said...

terima kasih! harap sya dpt berhenti!!! sumpah nk brhenti!!
kesian psangan nnt :(
ohh man.. tk tahu nk ckp ... rse nk tumbuk je muka sendiri

Anonymous said...

dari usia 13 tahun dan skang hampir mencecah usia 24 tahun, aku amat berharap aku dapat berhenti melancap. lambakan vcd lucah, porno di internet membuatkan aku leka dengan aktiviti melancap ni. Teramat sukar, sehingga seminggu 4-5 kali aku melancap, sehinggalah aku menyedari konek aku makin lembik dan mudah terpancut. aku mahu berhenti, sumpah!

Anonymous said...

susah la nak berhenti,...

Anonymous said...

konek kdg2 senng aktif,..kdg2 saket blakng lpas lncap,..

Anonymous said...

haiz....aku dah slalu sorang2 kat umah...tapi aku ade psp untuk melegakan nafsu...^^

Anonymous said...

tukar napsu melancap ngan napsu makan..ke.. dgr lagu ke...main game..klu leh kena kuar umah slalu..jgn tengok benda2 leh wat gersang...time mandi pun kena tahan.. mandi tengok syiling rumah.. jgn tgk bwh...
hahha mcm2 klaka...plak
sebulan kena pasti kan cuti melancap..tiap2 bulan klu leh cuti..

Anonymous said...

Otak lembab nnt..... baik jgn!!

Anonymous said...

lagi satu sape yg byk tengok BLUE mesti ade prasan.. kote lelaki dlm video tu senget ke tepi... kire mcm bengkok ke tepi...
tu pun salah satu sebab gak tu... senget jer...sbb da terlampau..

ahmad faiz said...

jadi orang yg melancap x akn dihinggap penyakit HIV
???

Anonymous said...

doakn saye berhenti melancap...

E_Mard said...

tips2 yg bagus ... Insya-allah anda boleh berhenti daripada melacap ... :D .. thanx kerna memberi tips2 utk berhenti ...

E_Mard said...

tips2 yg bagus ... Insya-allah anda boleh berhenti daripada melacap ... :D .. thanx kerna memberi tips2 utk berhenti ...

Anonymous said...

aku sorang pompuan...aku tak tahu since bila aku start melancap,..tp yg sure masa djh dua aku dah buat prangai ni dlm tandas skola...and skrg au dah 17 tahun,..still try utk brhenti. aku pernah cuba untuk berenti,...tp dan-dan 2minggu je. aku cuba penuhkan masa dengan baca novel online...tp novel online pun mcm blog lucah je skrg... tu yg buat aku tak tahan. tolong doakan aku..... aku tak nak perangai ni.

Anonymous said...

ak pom nk bereti gop..btol kato2 yd...doakan sy ley bereti bt bnda gini.

Anonymous said...

betul ke katanye melancap nie diharuskan krn ia lebih baik daripada kite berzina dgn pompuan yg aku tau drpd imam Ghazali..tul ke??

Anonymous said...

betul ke katanye melancap nie diharuskan krn ia lebih baik daripada kite berzina dgn pompuan yg aku tau drpd imam Ghazali..tul ke??

Anonymous said...

Aku hadapi prematang ejakulsi..
Kalau aku berhenti smpi 60 hari..adakah keadaan akan menjadi normal?
Aku buat dr 14 tahun smpi skrg 19..

CHilL_OuT Interactive said...

Dah 7 Tahun aku melancap... Mmang btul, kalau dok sorang2 mmang niat tu datang... Harap aku boleh berhenti, dari tahun lepas lagi tapi tak jadi2. ?tpi knapa aku boleh naik tangga ke tingkat 7 tanpa penat?

Anonymous said...

aq sdyh sgt!!!!!!aq start bljr lncp nih bile aq fom4..smpai skrg aq xbole brhnti lagi :(

doakn aq!!sumpah wey aq btol2 nk bhenti..hmmmm

Anonymous said...

sedih kot, aq start dari tadika lg. suma sbb pngaruh kawan2 aq la. bapak depa duk tgk video lucah, depa ajar kat aq. huhuhu. ms tu innocent lg :-)
smpai umur aq skrg dah 20 tahun, still x leh brenti, aq tau bnd ni salah just when i was in form 1. niat nak brenti dri dulu lg, pnah aq tahan plg lama pun 2 bulan, pastu lancap balik. seriusly susahla.
tolong la doakan aq boleh berenti, aq x nak jd plupa n lembab. dan kesian kat bini aq nnt(smpai aq rasa cam x nak kahwin plak). AQ NAK BERHENTI!!!!!!! SEMANGAT MAU ADA!!!

Anonymous said...

Saya nk behenti tapi xley

Anonymous said...

saya telah melakukan perbuatan itu sejak 11 tahun,pernah cuba untuk berhenti tetapi hanya mampu bertahan selama sehari.harap2 belum terlambat tuk berhenti..

Anonymous said...

Komen yang last tu buat aku tergelak sebab saya menghadapi masalah yang sama.. paling lama tahan 36 jam saya. Huhu. Saya pun nak berhenti. First time saya 6 hari lepas dan sekarang dah 6 kali buat. Susahlah nak berhenti. Tolong saya.

ashraff said...

sesiapa yang tulis blog niey ...please aku merayu tolonglar bgi aku tips ape2 tips yg pling brkesan..aku start melancap form 3 smpailah skarng form5 xpernah miss..byngkan..dlam shari ak melancap pling kurang 10 kali...gil X GILANYE..AKU LETIH..patutlah aku skrng hilang tumpuan ,,pelupa,malu kurang bersosial,suka bersendirian..bdan aku dah kurus kering...dlu aku hidup sngatlah gembira tpi selepas wat bende niey..aku dah mcm xnk hidup dah..ak sengsara..tiap2 mlm ak asyik mimpi prempuan bogel beromen..aku munk nyesal coz first time aku melancap kawan aku ajar..pas2 aku try..trus snngap..akunk sngat berhenti tpi x boleh..:( MACAM MANA NIEY!!!ARRRGHHH TOLONG AKU !!! SESIAPA!!!

Anonymous said...

Malaysia boleh tak block SEMUA laman web lucah? Harap gila2 sangat boleh. Sumpah aku nk berhenti. Tak tahu nk ckp apa dah, nk gila aku fkir psal masalah ni!

PutraDJzouk said...

hurm. . . .
Susah nk brhenti tu melancap. . .
Tapi kena coba kurangkn. . . .
Nasib baik la aq x pena buat dgn mna2 pmp0an,klau da buat,alamat x brhenti2 la. , hehe,

Anonymous said...

Salam,kpda pmbaca komen ni tlg doakan aq spaya x melancap agy.aq rasa menyesal wat bnde ni smua.bantulah hambamu ni ya Allah.

Anonymous said...

nak melancap gak..haha

Anonymous said...

saye bt dan jadi ketagih kerane ade ceritenye yang panjang dan sedih pernah sye lalui sampai kini...bile sye teringat kembali yang telah berlalu amtlah kesal sehingga kini...ingin saye berhenti dan kembali normal seprti bayi yg bru di lahirkan hingga dewasa tidak memusnahkan diri...info yang saye bace ni amatlah merangsang jiwe saye untuk memajukan hidop saye...

Anonymous said...

saye mencari pakar urut yg boleh mengubah saye kembali normal...klu ade sebarang info dri mane2 tukang urut silalah info saye di 0126744047.

da fiest said...

Prnh sekali wktu bln posa aku cuba brhnti mlancap dgn byk zikir siang mlm,pastu cpt2 kluar dlm tndas/kamar mandi,sminggu pastu sy npk dlm mimpi bbrpe ekor syaitan mcm brasap n trbkr n mlm ke8 sy npk dlm mimpi seorg (mcm bntuk manusia yg sgt kurus kering trikat d tiang eletrik sambil mrayu2 utk minta d lpskn,mlm ke9 sy kalah n tewas(mlancp lglhtu) itulah pglaman prtama sy prnh mng dgn syaitan wlaupn skjp,hr ni sy brani ckp yg syaitan tu lebih gemuk drp sy

Anonymous said...

aq tak nak henti.coz aq karang nid. . .tiap hari berisap butu ngan abang ankat q. . .besar dia punya butu. . .sambil aq isap dia lacap lha butu q. .
.bru tu tiap ari lg tu. . .start jam 9 smpai jam 2. . .di rmh nya. .

Anonymous said...

thanks the info :')

muhd Haikal said...

sye bdak form2..tlong doakan sye berhenti melancap..sdah lebih 5 kali cuba nk berhenti..tp x leh.antara faktornye kwan2 yg belum baligh asyk nk sentuh sye punyer n yg da baligh tp mke cam bdak kecik..pun sangap ngan sye..semuanye lelaki..tlong!!!!sye nk berhenti...tp x smpai ati nk tlak tawaran dorang..ssb mke semuanya yg sangap sye kiut2..aduyai pleasw doakn sye smua nie berakhir ngan cpat..ssb aye x nk jd tua..ssb mke sye skarang nmpak cam bdak kecik ..plwase...sye nk berhenti..

Anonymous said...

Trima ksih utk tips yg brguna ni. Urmm

Anonymous said...

info yg sngat bgus.. nsib baik la blum tlambat...

Anonymous said...

you know what guys i really hate masturbating!!! the thing is i really want to stop it... hope you guys pray for me... your faithfully



the one that only
want to stop masturbating

sya said...

aku pon nak berhenti ..aku nk simpan duit sampai bulan 30/12/2013 aku nk beli kereta ..doakan aku yar kwn2

Anonymous said...

nk brhenti huahuaaaa~ ;(

Anonymous said...

Adakah melancap punca timbulnya jerawat ?

Adibah Kamal said...

bagus la kaedah ni..setiap hari buat log catatan, cth "aku x buat bende tu hari ini" , yg penting setiap hari kne buat lah, tlg jgn miss satu hari, klau miss je ada harapan utk tenggelam dlm dunia 'kemelancapan' blk...terasa diri ini hina buat bnde ni..

Anonymous said...

cadangan yg baik, tulis kat log catatan , "aku x buat bnde tu hari ni", anggap lah satu kejayaan kecik, yg penting kne buat setiap hari, plzz jgn miss wlupn sehari, klau miss ,ada harapan nak kembali kpd dunia 'kemelancapan' anda..terasa hinanya diri klau melancap ni..dpt murka ade la..

Anonymous said...

betul tu. tapi kena tengok keadaan. hanya bila ada perempuan depan kita, kita bernafsu sgt sehingga nak berzina dengan. kalau melancarkan waktu tu boleh hindarkan zina, jadi kita boleh melancap. itu maksudnya melancap lebih baik dari berzina. bukannya duk sorang2, nak melancap dengan alasan xnak berzina. salah tu. itu yang aku dengar la.

Anonymous said...

bernafsu sgt sehingga nak berzina dengan perempuan tu

Anonymous said...

jalan yang terbaik adalah kita ikut nasihat Rasulullah SAW. pertama, cuba puasa. Pastikan tak tgk yang lucah 2 tu.. kalau takleh juga, kahwin la. itu jalan yang terbaik.

Anonymous said...

melancap lah ko.. ko yang seksa. bukan orang lain. Yang tak puas pun bini kot juga. Tak pun laki ko

Anonymous said...

mcm mana ko tahu ko mimpi syaitan?? ko pernah tgk syaitan ker?

Anonymous said...

betul tu. kalau nak berhenti, kena berhenti terus. takleh buat sekali pun. kalau terbuat sekali pun memang tenggelam la

Anonymous said...

Sy ad mslh ckit , sy klu sangap sgt sy x prlu mlancap tpi cme prlu sja , pstu klu sy trjage dlm mimpi sy .sy akn mmikirkn ssuatu atau mmbuat apa2 hngga mngeluarkn mani .. ia hnya bleh dbuat pd tgh hari hnnga ptg , mlm mmg ssh nk kawal mimpi, kdg2 klu tdo kt kelas pown sy bleh trpncut sbb sy kwl mimpi tu, adkh itu normal ?

zairul said...
This comment has been removed by the author.
zairul said...

ape ape leh melacap di takut kan..saya stat umur 15thun dah mlancap..saya kawin umur 35thn..skrang umur 43thun..anak dah 4..x de masalah ape2 pun ..asal jga pemakan..dan rajin olah raga..

Anonymous said...

Aku nk berhenti...azam aq

najman29 said...

Arghhh...x lh brhnti...ktagih sngt

Anonymous said...

jgn mkn makanan yg blh merangsang seks and jgn tgk video lucah.mlm2 kalaau xleh tdo, zikir smpai tertido.ingat Allah byk2.

Anonymous said...

haha...setan gondol

Anonymous said...

Em....masa kecik darjah 3 aku xtau masa tu aku naik basikal...ntah rasa bergegar n seronok..tp masa tu x kuar ape2....darjah 5 start kuar cecair....xtau nk brenti ..huhu...sampai sekarang umur 26..seminggu sekali...mcmna nk brenti...argh.hu..

Anonymous said...

Korg niiii tolong doakan tolong doakan....nama anonymous...haahahahaha

Anonymous said...

aku nk bhnti lancap..aku start dari form 1..time tuh,kwan aku yg ajar,aku nyesal..aku slalu lancap guna sabun,lotion..slalu ja cpat kencing,otak lembap,kurus kering,pemalu..skang ni umo aku 22..aku nk bhnti lancap..biar aku mati sbb x lancap..aku nk berubah..doa2kan aku dpt bhnti lancap kwan2..

Anonymous said...

ak kalo tgok pompuan je mesti rasa nak sodok sampai adik ak pn ak trpikir gtu..2 yg ak lancap tu takowt len lak yg jadik..aduh payah nak brhenti ni..tlglah ak ya Allah!

bosan?meh aku bunuh kau said...

ahaks..nk add boley?

bosan?meh aku bunuh kau said...

kalau yang pompuan camne?nk potong ape?

bosan?meh aku bunuh kau said...

kawin je ngan pompuan tu..pastu cerai..

bosan?meh aku bunuh kau said...

ahaks..nk add boley?

Anonymous said...

sy rse betol ape yg di kate dlm post tu... mnjadi pelupa salah 1 nye kesan mlancap.

sy dr f1 start mlancap.. n xtaw pun sbnrnye mlncp tu ape.. sbb time cebok terjirus air paip dgn kuat kne dkt sy pnye tutt... ttbe ase len. esok dn esknye buat lg..

naik f3 br taw tu lncp.. >_< OMG. try lupe kan.. mmg xla.. smpai skrg.. dh msok 21, still xberjaya lupekan.. 2bln skali jgak la... kalo dtg nafsu.. cpt2 lari p tgk tv dgn pmly..... pejam mata.tampar2 pipi... tarik nafas pnjang2..

pnh smpai nangis thn nafsu... xmo buat bnde ni lg... hurmmm...

korg... doakan sy jgak berjaya berubah demi kesihatan n masa depan.

FYI... sy perempuan plak tuuu :((

Anonymous said...

dulu sy gemok skang ni slapas byk kli mlacap byk org kate "wah badan hg makin susut"

Anonymous said...

aq dah start mase aq form 1. . Aduh kuat g. . Aq myesal gle. . Aq tekan x nak dah. . Lancap. . Betol . . Doakan saya ga geng. . Kerana sdarkan aq. . NO MORE LANCAP!! doakan sy k. . Bdk sarawak. .

Anonymous said...

Hmmm..

muhammad aqil said...

memang nk berhenti...tpi mse buat tuh pe kenikmatan tu kluar....aq nk berhenti lh we...tolong aq!!!

Adi Wardhana said...

terima kasih atas nasihat yang akan aku gunakn ini semoga aku dapat berhenti dari melancap ini amin

Hamba Allah said...

Ya Allah ya tuhanku tolonglah hamba mu yang lemah ini..Sesungguhnya Engkaulah tuhan yang maha pemurah lahi maha penyang.Hanya padamu aku berserah.Bimbinglah aku seperti mana Engkau bimbing Rasulullah saw serta umatnya..Aminbya rabbal alamin.

Syazwan Taufek Salam said...

Aku start melancap since form 1 sampai 18 thn skrg hm tiap kali masuk tahun baru aku try la azam tp x menjadi tak boleh tahan weh hm betul jgn ddk bersendirian sbb tu la ko rasa xda org nampak ko melancap haha petua aku kan ko melancap then terus mandi wajib n buat solat sunat taubat. Biarlah byk kali melancap yg penting byk kali jgk taubat sbb kita x tau mati bila takut tgh melancap mati subhanaAllah moga dijauhkan. Try la social ngn org kt luar buat aktivi kt luar n kalau rasa nk lancap tu tgh sensorg kt bilik tu baik kau tido lg bagus. Byk tido is better than byk lancap. Aku skrg ni pn dh kurang n inshaa Allah akan stop sepenuhnya doakan aku kenkawan

Syazwan Taufek Salam said...

Jgn melancap

paragas93 said...

Tolong aku nak brhenti melancap!!!

aliie dz said...

astagfirullah

Keta Punk said...

salam..bagi muslim...jaga solat, maka terpelihara iman ...
Ya Allah ampun kan dosa ku yg lalu,jauhi aku dari perbuatan maksiat,pelihara aku dari segala kemungkaran keseronokan nafsu...
tipss dari sy,
tiap kali buka facebook,bace sumber berkaitan keagamaan...
pakse diri...bila jiwa meronta nk lakukan benda tu,permulaan trlintas je terus istifar...
usaha dan doa ... solat...solat...solat...

Keta Punk said...

jaga solat mu,maka terpelihara iman mu...

irfan roslan said...

Aduh ! Menyesal gilerrr ...hri nie aku last melancap ! Aku nekad..dh lha aku dah ade biji tu tumbuh kt head cock aku...aduh..aku takot nk jmpa doktor ..takot kantoi..klau g jmpe doktor msti bpk aku ikot skali..aduuuhhh..buntu lha !!!

asyraf pauzi said...

STOP MELANCAP

gagah berani said...

kih3.. aduhaii.. serba salah dibuatnye yop.. "ditahan terketor2, diluah menyesal" itula melancap/onani.. huhuhu

ahmad anwar said...

susah woi!!

ahmad anwar said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!